Sose szabad fullba nyomni a retrót (2024)

Több európai és távol-keleti gyártó már évek óta felismerte, hogy komoly igény mutatkozik a hetvenes évek klasszikus motorkerékpárjait idéző gépekre. Például a Triumph Thruxton/Bonneville és a Honda CB1100-as szériája megszólalásig hasonlít a korabeli gépekre. A retro-design megbízhatósággal és biztonsággal (ABS, kipörgésgátló) karöltve a legtöbb vásárlónak elég is, azonban a stílushoz passzoló műszaki megoldások miatt (dupla rugóstag, gumik mérete, léghűtés, stb) kompromisszumot kell kötni menettulajdonságok terén. A Yamaha XSR900 vagy a BMW R nineT inkább az újraértelmezett neo-retro irányt követik, amibe belefér akár a központi rugóstag fordított első teleszkóppal és radiális féknyergekkel. Van, aki szerint így kusza a stílus, ezek a motorok viszont egy szerpentines veretéstől sem térdelnek le.

24

A kép nem adja vissza a fényezés árnyalataitGaléria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

Ezúttal a Kawasaki is inkább az utóbbi vonalat követte. A Z900 műszakilag tökéletesen alkalmas arra, hogy költséghatékonyan megidézzék vele a legendát: hetvenkettőben a motoros világ egy emberként csorgatta a nyálát a Z1-es Kawára. Kilencszázhárom köbcentis, sornégyes, kettős felülfekvő vezérmű-tengellyel azidőtájt erősen űrtechnikának számított, a legerősebb japán szériamotor volt a piacon. A szellemi elődjével ellentétben a Z900 RS (Retro Sport) nem különösebben erős, és nincs benne semmilyen technikai csemege.

24

Az ős-Z1, korának legerősebb motorjaGaléria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

Ettől függetlenül a forma nagyon adja, megvan minden klasszikus formaelem: kerek lámpa, csepptank, hurkás egybeülés, felhúzott hátsó sárvédő. A krómot hál'Istennek nem vitték túlzásba. Ehhez jönnek az igényes részletek, mint az óracsoport, a hengerfal bordázása, a vékonyküllős, részben polírozott felnik. A kerek led fényszórót a nappalimban is szívesen nézegetném – eszméletlen jól néz ki a modern fénytechnika a klasszikus, kerek krómházban. A koronát pedig a fényezés teszi fel az egészre – a Z1-et idéző feláras metálbarna-narancs kombináció élmény a szemnek.

24

El nem hinnéd, de tudjaGaléria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

A koncepciót azonban nem csak az optikára hegyezték ki. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a normál Z900-nál jóval igényesebb első fék és futómű. A villa minden paraméterében állítható, a 300 milliméteres tárcsákat pedig radiális felső munkahenger segítségével radiális nyergek harapják. A jellegzetes, négylövetű kipufogót elvileg a súly miatt hagyták el, meg nyilván a gyártása is komplikált (=drága). Az acél csővázon főleg a dizájn miatt változtattak, hogy kiadja a klasszikus tank-ülés vonalat. A fék- és futóműtuningot általában nagyobb teljesítmény miatt szokás elkövetni, azonban az RS több mint 10 lóerővel gyengébb az alapváltozatnál. Mellesleg van ABS és kétfokozatú kipörgés-gátló is, melynek beállításait és egyéb adatokat megjelenítő LCD kijelzőt nagyon ízlésesen építették be az óracsoportba.

24

Fekete alapon vetít, így szintén jól illeszkedik a klasszikus kerek órák közéGaléria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

A fékezett habzású blokk egyáltalán nem azt jelenti, hogy a motor vérszegény lenne. Már az alapjárata is élettel teli, ugyanakkor Kawasakitól nem várt módon finoman jár. A kipufogó hangolásával biztosan sokat bíbelődtek, hirtelen nem is tudnék mondani jobb hangú Euro4-es négyhengerest. A 948 köbcentis blokk egyébként sem volt idegbeteg, a csökkentett sűrítés, a szelídebb vezérmű-tengelyek és a nagyobb lendtömeg igazán barátságos karaktert kölcsönöznek. A felülről hiányzó tizenpár lóerőért cserébe (111 vs. 125 LE) alapjárattól mindenhol több a tolóerő, maximális nyomatékát már egy ezressel hamarabb leadja (98 Nm/6500 min.). Így elbírja a némileg hosszabb áttételezést – kisebb a hátsó lánckerék és hosszabb a hatodik fokozat is. Az egyest viszont rövidebbre vették, ezért a kerekítést nem kell nagy kuplunggal biztatni. A váltó álomszerűen működik, ami többet ér bármilyen elektronikus segédletnél.

24

Galéria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

A lazasághoz nem csak tolóerő és finom kezelőszervek járulnak hozzá, hanem a kényelmes üléspozíció is. A normál csupaszoknál jóval egyenesebben lehet rajta ülni, a térd is kevésbé van behajlítva. A dupla hátsó rugóstagot csak addig siratja bárki, amíg nem fordult egyet az RS-sel. Az alacsony lábtartó ugyanis gyakran karcolta a horvát 8-as út aszfaltját. Bizony a szerkezet nem csak pózerkedésre való, tempót is lehet menni vele!Más stílusban, mint egy igazán sportos nakeddel. A magas kormány kevesebb visszajelzést ad az első kerék felől, és a kiülésnek sem kedvez. Gyakorlatilag erőkifejtés nélkül lehet bedönteni, a csillapítás kellően feszes. Bár a radiális fék sportmotorosan erős és adagolható, a kemény tempó nem állna jól ennek a motornak. Eggyel alatta viszont baromi élvezetesen lehet szörfölni vele.

24

Galéria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

Képzeljétek el a szituációt: huszonöt fok van, szikrázó napsütés, éppen a kávédat iszogatod Senjben a kikötő mellett. Legelteted a szemed a Kawa napfényben pompázó fényezésén, el nem múló formáin. Bár rengeteg motor áll a parkolóban, mégis csak a tiédet bámulják. A laikusok azért, mert azt hiszik, régi – a motorosok azért, mert tudják, hogy új. Aztán elteszed a Ray Banedet, és felveszed a bőrdzsekidet, hogy nekivágj a parti szerpentinnek. A stílus elkülönít az elhaladó tucat-túrázótóktól és utcai versenyzőktől. Indítasz, a telt dörmögés és váltó finom klattyanása elégedettséggel tölt el. Gyorsan felváltogatsz, melegedjen meg a pihenő után a motor és a gumi is rendesen. Hova rohanni?

24

Semlegesen fordul, kezes és feszesGaléria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

Egyébként is élvezed a panorámát a sós szélben, ahogy a párás horizonton találkozik a zöld hegyoldal és a kék tenger. Csak suhansz és döntögetsz negyedik-ötödikben, a néhány egyenesben néha szúrsz egy hatost is. Elengeded a mindenáron térdelő sportmotorosokat, szánva intesz az agyonpakolt, kolóniában közlekedő túra-ndurósoknak. Karlobagtól kezdenek szűkülni a kanyarok, addigra te és a technika is rá hangolódtatok. A város utáni jobbos visszafordítónál rámarsz az első fékre és visszadobod kettőbe.

24

A négy az egybe rendszer kissé stílusidegen, de nagyon szépen szólGaléria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

Bár van csúszókuplung, szereted hallani a gázfröccs mérges dörmögését. Bátran befékezel a kanyarba, tapadásban itt éppen nincs hiány. A kandallómeleg aszfalton csak akkor lépne működésbe az ABS, ha nagyon elkottáznál valamit. Nem is volt idő élvezni a dőlésszöget, már teszed is át balra. Már alulról is tol, de a hangja miatt elforgatod kilencig, csak aztán dugod lapon a harmadikat. A tempó éppen csak száz fölötti, de halad ez, ha kergetik. Bár mesésen csillog lent a víz az öbölben, nincs idő bámészkodni. Jön a következő visszafordító, megint vissza kettő és hopp, karcol a lábtartó! Nem is baj, legalább jelzi, hogy nem tétre megy a játszma.

24

Galéria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

Mi pontosan ezt csináltuk két motorral két napig, és egyikőnk sem szívesen ült vissza a sokkal erősebb, high-tech H2 SX-re. Pedig az aztán megy, mint az állat, van szélvédelme, és még pakolni is lehetne a dobozaiba. Aki viszont számon kérné az RS-en a túraalkalmasságot, az nem érti a lényeget. Ezt a motort bűn lenne akár csak egy plexivel is elrondítani, nemhogy dobozt tenni a hátuljára. Azért egy általános naked praktikumát hozza, van például a hátulján akasztó a csomaghálónak, és még az utas is kényelmesen ül rajta.

24

Galéria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

A fő konkurens a jóval olcsóbb és menettulajdonságok terén izgalmasabb háromhengeres Yamaha XSR900, aminek a formája és a részletei azonban szedett-vedettnek tűnnek az RS-mellett. A Honda mindkét hasonló modellje drágább: az új CB1000R sokkal kevésbé, a léghűtéses CB1100 RS meg sokkal inkább retro. Az európai motoroknak, mint a BMW R NineT Pure és a Thriumph Thruxton az alapáruk szintén négy millió felett kezdődik. Nagy kéthengeres blokkjaik miatt sokkal kevésbé simulékonyak, a Kawához hasonlítható futóművet és féket pedig csak sokkal drágább verzióik tudnak felmutatni. Mindent összevetve a Z900 RS egy meglepően jó motor, a szó klasszikus értelmében. Kiválóan ötvözi a régies hangulatot a modern technikával – minőségi és stílusos műszer, ami sok év után is örömet fog okozni a gazdájának.

24

Ugye, hogy nem fatermotor?Galéria: Bemutató: Kawasaki Z900RS – 2018.

Sose szabad fullba nyomni a retrót (2024)
Top Articles
Bulgogi Sauce Recipe
Delicious Pork Belly Slices Recipe
Dayton Overdrive
Authentication Portal Pvusd
Www.craigslist.com Springfield Mo
New Stores Coming To Canton Ohio 2022
Happy Valley Insider: Penn State Nittany Lions Football & Basketball Recruiting - Hướng dẫn xem: Những trò chơi nào nên xem người hâm mộ bang Pennsylvania vào cuối tuần này?
Jobs Hiring Start Tomorrow
Chubbs Canton Il
Teenbeautyfitness
DRAGON BALL Z - Goku Evolution - Light Canvas 40X3 NEU • EUR 37,63
Wasmo Link Telegram
Ttw Cut Content
Dangerous Cartoons Act - Backlash
73 87 Chevy Truck Air Conditioning Wiring Diagram
Inside the Rise and Fall of Toys ‘R’ Us | HISTORY
Hotfixes: September 13, 2024
Eztv Ig
Loceryl NAIL LACQUER
Transform Your Backyard: Top Trends in Outdoor Kitchens for the Ultimate Entertaining - Paradise Grills
Prey For The Devil Showtimes Near Amc Ford City 14
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Swag Codes: The Ultimate Guide to Boosting Your Swagbucks Earnings - Ricky Spears
Joy Ride 2023 Showtimes Near Cinemark Huber Heights 16
Best 43-inch TVs in 2024: Tested and rated
Israel Tripadvisor Forum
9132976760
Conan Exiles Meteor Shower Command
[TOP 18] Massage near you in Glan-y-Llyn - Find the best massage place for you!
Hatcher Funeral Home Aiken Sc
Lily Spa Roanoke Rapids Reviews
Hmnu Stocktwits
Simple Simon's Pizza Lone Jack Menu
Hingham Police Scanner Wicked Local
Längen umrechnen • m in mm, km in cm
CareCredit Lawsuit - Illegal Credit Card Charges And Fees
Charm City Kings 123Movies
Lubbock, Texas hotels, motels: rates, availability
Lockstraps Net Worth
Upc 044376295592
Jacksonville Jaguars should be happy they won't see the old Deshaun Watson | Gene Frenette
South Carolina Craigslist Motorcycles
Joe Aloi Beaver Pa
Cetaphil Samples For Providers
Po Box 6726 Portland Or 97228
Dimensional Doors Mod (1.20.1, 1.19.4) - Pocket Dimensions
Cibo Tx International Kitchen Schertz Menu
Six Broadway Wiki
Breckie Hill Shower Gif
Kaiju Universe: Best Monster Tier List (January 2024) - Item Level Gaming
8X10 Meters To Square Meters
Clarakitty 2022
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6051

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.