Indoor uitjes met kinderen - 15 Leukste (2024)

Wat zijn de leukste indoor uitjes met kinderen? Hier lees je tips voor een overdekt dagje weg in Nederland. Van leuke speelplekken tot musea en bijzondere uitjes: hier is onze top 15 tips. Mis jij tips in dit overzicht? Deel ze dan met ons in de reacties, andere ouders maken dankbaar gebruik van jouw tips.

Als het regent en je wilt toch op stap of een dagje uit, dan ben je waarschijnlijk op zoek naar leuke indoor activiteiten. Of juist in de winterperiode met de kou. In de zomermaanden ben je misschien aan het zoeken naar mooi weer uitjes, terwijl je soms met een hittegolf juist kiest voor de leuke overdekte uitjes.

Indoor uitjes met kinderen Nederland

Starworld (Vanaf 8 jaar)

Toegegeven, Starworld in Enschede ligt zeker niet voor iedereen om de hoek, maar hier heb je wel degrootsteindoorspeelarenavanNederland! Hier kan je paintballen, lasergamen in 3 arena’s en klimmen. Het klimpark heeft 2 verdiepingen, 40 obstakels en 8 ziplines. Klim hier over de slingerbrug, zwevende dwarsen, kriskrasbalkjes en klauter over netten naar de volgende uitdaging. Voor het klimmen moet een kind minimaal 8 jaar en 1,35 m zijn. – Website

  • 1x per maand op zondag is hier de hele middag onbeperkt lasergamen.

Plopsa Indoor Coevorden (peuter en kleuters)

In Coevorden, Drenthe, bezoek je een van de indoorpretparken van Nederland:Plopsa Indoor Coevorden. Dit indoor pretpark voor peuters en kleuters staat in het teken van de helden van Studio 100 vrij. Naast de diverse attracties zijn er shows op kindermaat van Maya de Bij, Wickie de Viking en Mega Mindy.

Op dit moment is er dagelijks de Bumba Show, kijk daarvoor wel even op de website. Dit is een show op kindermaat en gaat over de fratsen van Bumba, Bumbalu en hun vriendjes tijdens hun reis rond de wereld. Bumba fans in huis? In de speeltuin van Bumba, Bumbalu en hun circusvriendjes kan je klimmen, glijden, kruipen en draaien op de vele leuke kleurrijke speeltuigen!

KidZcity in Utrecht (tot en met 11 jaar)

Zoek je een van de leuke indoor uitjes centraal in Nederland? KidZcity in Utrecht is een indoor pretpark van 5.000 m2met speelplekken en attracties voor kinderen tot en met 11 jaar.

Grotere kinderen kunnen spelen in het kasteel en grote funhouse met obstakels en daarnaast zijn er attracties. Denk aan een ballonnenmolen, botsauto’s, lasergame en een ritje met de trein. Alle 13 attracties zijn bij de entreeprijs inbegrepen!

Er is een babypamperhoek voor kids t/m 4 jaar waar ze met softplay kunnen spelen en met autootjes een parcours met stoplichten, zebrapaden en rotondes kunnen rijden. Natuurlijk is hier een ballenbak, XXL Legoblokken en het grote kasteel heeft torentjes en glijbanen voor dreumes en peuter. Website – online reserveren is verplicht

SeaLife Scheveningen (alle leeftijden)

Leuk voor het hele gezin is een bezoek aan SeaLife Scheveningen in de buurt van Den Haag. Je ziet hier meer dan 4000 dieren in 45 aquaria. Tijdens een bezoek ontmoet je onder meer de otters, roggen en zeepaardjes. Ook zie je hier Humboldt pinguïns. Ga kijken bij een van de voermomenten, bijvoorbeeld bij de piranha’s

In Den Haag zijn er trouwens tal van gave musea waarmee je een bezoek aan SeaLife kan combineren. Denk aan het Kinderboekenmuseum en Voorlinden. Of ga bij de Uithof indoor schaatsen, karten of skiën. Hier kan je trouwens ook nog naar het Familiepark Sport en Spel Paleis met luchtkussens, springtoestellen en waterattractiesin het grootste springkussen park van de regio Den Haag.

Luchtvaartmuseum Aviodrome (alle leeftijden)

Nog een leuk uitje dat redelijk centraal in Nederland ligt is het Luchtvaartmuseum Aviodrome! Het Aviodrome is een mix tussen een museum en een themapark met veel speelruimte. Het luchtvaartthema is in allerlei details doorgetrokken. Zo krijg je geen toegangskaartje, maar een vliegticket, en je gaat door een douane-scanner bij de ingang. Ook de aanwijs-borden zien eruit alsof ze op een vliegveld hangen.

Je kan hier ook veel doen. Leef je uit op het springkussen, ontdek de piloot in jezelf in de vliegsimulators of beleef een vliegavontuur in het 4D filmtheater. In de Straaljagerexpositie vind je twee simulators en onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger kun je zelf een vlucht maken. En in de entreehal van Aviodrome leggen kinderen klimmend en klauterend hetzelfde parcours af als hun koffer. Aan het eind kunnen ze van de glijbaan!

Hof van Eckberge (alle leeftijden)

Het Hof van Eckbergein Eibergen biedt 25.000 m² binnen- en buiten speel en belevingsplezier voor kinderen van alle leeftijden. Dierentuin, bowlen, lasergamen, snoezelen, mini zoo, restaurant, speeltuinen en meer.

De dierentuin is overzichtelijk, maar heeft evengoed zoogdieren, insecten, vissen, vogels en reptielen. Ook is er een kinderboerderij. De paden zijn ruim, breed, deels verhard en veelal drempelvrij.

En het grote belevingspark bestaat uit verschillende onderdelen: indoor spelen, buiten spelen, met water spelen, bowlen, lasergamen en snoezelen. Er is een 400m² grote lasergamejungle voor kinderen vanaf 7 jaar. De heats duren 6 minuten en worden gedraaid op basis van animo. De overdekte speeltuin is een gethematiseerde jungle-klimstructuur, een peuterzone met een soft-play zandkasteel, een relaxruimte, moderne bowlingbanen en volledig gethematiseerde lasergamejungle.

Natuurmuseum Fryslan

Zoek je een leuk indoor uitje voor kinderen in Friesland, dan is het Natuurmuseum in Leeuwarden een aanrader. Het museum bestaat uit verschillende (vaste) tentoonstellingen en de OnderWaterSafari voor kinderen vanaf 4 jaar. Tijdens je bezoek ontdek je van alles over de natuur.

De OnderWatersafari is een echte interactieve ride en zeer populair, reserveer je toegang tijdig daarom. Je stapt in een voertuig en ontdekt dan de onderwaterwereld van Nederland. Van het zoete water van sloot en plas naar het zoute water van de Waddenzee. Onderweg zie je wat er onder de waterspiegel leeft.

En de Walviszaalstaat in het teken van diverse zeezoogdieren. Je vindt er skeletten van de dwergvinvis, bruinvis, narwal en tuimelaar. Hoogtepunt is het vijftien meter lange skelet van de potvis.

Alleen al voor de OnderWaterSafari zou ik weer naar het Natuurmuseum Fryslân met kinderen willen gaan. De meiden raakten niet uitgekeken en eerlijk gezegd, ik ook niet.

Blogger Alyt

SkyZone in Doetinchem

Tussen Arnhem en de Duitse grens is er een indoor klimparcours bij SkyZone. Je moet je weg vinden in het parcours van de Superjump, Softplay, Crazyclimb, Active Cage en de High Rope Course. Onderweg kom je tijdens deze optie van de indoor uitjes in Nederland diverse uitdagingen tegen. Let wel op de openingstijden!

De Crazyclimb is indoor klimmen met een twist in de ke kleurrijke torens van de Crazyclimb. Dit is een unieke klim-experience! De Active Cage is een uniek doolhof waarin je dit keer niet lopend je weg moet vinden, maar klimmend en klauterend.

Voor de voetballiefhebbers is er de Sutu Speedsoccer Arena met InterActieve voetbalmuren. De twee interactieve voetbalmuren bevatten elk zestien LED panelen die meten wanneer ze met een bal geraakt worden.

  • Superjump trampolinehal
  • Softplay indoor spelen
  • High Rope Course

Nemo Science Museum (vanaf 3 of 4 jaar)

Een leuk indoor uitje in Amsterdam, dat ook goed per trein bereikbaar is, is het Nemo Science Museum. Dit is een interactief museum waar kinderen en volwassenen spelenderwijs ontdekken. Er staan tal van installaties en proefjes. Zo is er een gedeelte waar kinderen het water kunnen regelen: een emmertje vullen met regenwater, daarna het water filteren en tenslotte gebruiken om planten water te geven of drinken te maken.

Meer indoor uitjes in Amsterdam? Je kan binnen spelen bijJimmy’s Speelparadijs. Deze indoor playground is ontzettend groot, met onder andere het klimkasteel, skelters, springkussen, driewielers en elektrische ‘Formule 1-wagens. Verder is er een klautertoren en een sleebaan. Daarnaast heb je gratis toegang (tot17:00 uur) tot de rollerdisco van Roller Planet.

Het Scheepvaartmuseum is ook leuk als indoor uitje op een regenachtige dag. De Amsterdam is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum. Binnen in het schip krijg je een beeld van hoe het leven op een schip geweest moet zijn. Je kunt wandelen door het lichaam van een walvis, aan het roer staan van een levensecht schip of klauteren over kisten in het ruim. De VR journey maakt het museum een mooie brug naar het heden. Op een high tech manier kun je het verleden beleven door er echt middenin te stappen.

Tikibad in Zuid-Holland (alle leeftijden)

Een van de favoriete zwembaden in Nederland is het Tikibad. Dit is het grootste waterpark in de BeNeLux met het 21 glijbanen, waaronder razendsnelle glijbanen, en het kids waterpark Playa. Alle glijbanen bij elkaar opgeteld biedt 1,5 kilometer aan glijbaanplezier.Bij een van de spannende glijbanen bereik je een snelheid van misschien wel 60 km per uur. Of sta bij een andere glijbaan op een hoogte van 7 meter en wacht tot het valluik onder de voeten wegvalt.

In het kids waterpark zijn er glijbanen voor kleuters en kinderen onder de 120cm, het is ook toegankelijk voor grotere kinderen! In dit gedeelte kunnen zij zelfs zonder zwemdiploma en drijfmiddel veilig glijden. Het water is nergens hoger dan 15 cm.

Waddenfun in Groningen

In Groningen kan je klimmen in het grootste indoor klimpark van Nederland, Waddenfun. Dit indoor uitje ligt op ongeveer 20 minuten rijden vanaf de stad Groningen! Hier kan je gaan klimmen en je komt langs 45 bruggen en meer dan 300 meter aan ziplines.

Het klimpark bestaat uit drie klimparcoursen op verschillende hoogtes. Het eerste niveau is op twee meter hoogte. De tweede route is 4,5 meter hoog en dan is er het derde niveau op acht meter hoogte! Het klimpark is geschikt voor personen vanaf 4 jaar tot 75+.

Dierenparken met grote overdekte speelruimte

GaiaZoo

Een van de leuke indoor uitjes in Zuid-Limburg is de GaiaZoo. Dit is een hele mooie dierentuin en in 2022 heeft de dierentuin de Zilveren award ‘Leukste Uitje van Nederland’ van de ANWB gewonnen. Natuurlijk is er in een dierentuin veel buitenruimte, dus dat is voor tussen de buien door. En daarnaast zijn er ook overdekte verblijven als het aquarium.

En natuurlijk is hier een grote indoor speelplek voor regenachtige dagen. De kinderen spelen urenlang in de reusachtige DinoDome, dit is Europa’s grootste indoor Dino Speelpark. Kinderen kunnen er heerlijk klimmen, glijden en spelen in het enorme nettenwoud en de hoge takeltoren!

Ouwehands Dierenpark

En ook het Ouwehands Dierenpark is leuk als een van de indoor uitjes in een zoo. Dit is een mooi dierenpark met onder andere panda’s. Ook zijn er verschillende overdekte verblijven. En dan is er de RavotAapia, dit is een overdekte speeljungle van 4000 m². Voor dreumes en peuter is er een speelgebied vlakbij het terras van het restaurant. Er is een vlot, zand, water, klimtoestellen, een enorm hoge glijbaan en een griezeldoolhof.

Bekijk de informatie over openingstijden, parkeren en ticketprijzenop de website.

Blijdorp

En Blijdorp is de leuke dierentuin in Rotterdam. Je kinderen vanaf ongeveer 4 jaar spelen in de binnenspeeltuin Biotopia. Hier kun je klauteren door de jungle en de oceaan inglijden over de vin van een bultrug. Daarnaast zijn er tal van opties voor buitenspelen, met onder meer een enorme speeltoren van de Oewanja Kinderjungle.

Leuk in deze dierentuin is de grote onderwaterwereld Oceanium. Je wandelt door een tunnel en ziet de haaien, schildpadden en vissen zwemmen boven je. En ook de komodovaraan leeft in een binnenverblijf.

Berkenhof Tropical Zoo

In Zeeland ga je naar de Berkenhof Tropical Zoo. Dit is een kleine en bijzondere dierentuin met krokodillen, slangen en schildpadden. In de fossielenmijn leer je over fossielen. Gedurende het vlinderseizoen (begin april t/m november) fladderen prachtige tropische vlinders rond in het vlinderhuis.

Leuk tijdens een bezoek met jonge kinderen is de dino expo. Verschillende grote dinosaurussen staan hier opgesteld en is er veel informatie over de prehistorische tijdperk. Ontdek deze ruimte met een speurtocht. Daarnaast is er voor de kinderen onder andere de Kids jungle, een binnenspeeltuin van 1200 m2. De speeltuin bestaat uit twee ondiepe plassen die verbonden zijn met een beekje.

Algemene opties indoor uitjes met kinderen

Naast de specifieke ideeën voor uitjes die binnen zijn, zijn er natuurlijk ook nog tal van andere mogelijkheden voor daguitstappen. Hier lees je een aantal algemene ideeën door heel Nederland.

Jump XL trampolinehallen

Op heel wat plekken in Nederland kan je naar een trampolinehal. Dit zijn grote hallen met veel trampolines en activiteiten die te maken hebben met de trampolines. Bij de JUMP XL en JUMPSQUARE, met vestigen door heel Nederland, zijn er verschillende soorten attracties die gegarandeerd staan voor uren jumpplezier!

Ben je met peuters en kleuters? Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn de vestigingen eerder geopend en start de dag met Mini Jump. De Jump Arena is dan speciaal gereserveerd voor kids van 2 t/m 5 jaar. Daarna start het jumpen voor iedereen vanaf 6 jaar.

Indoor speeltuinen

En ook heb je in Nederland veel indoor speeltuinen die natuurlijk ideaal zijn als je zoekt naar indoor uitjes met kinderen tot een jaar of 11. De meeste speeltuinen hebben een aparte speelhoek voor baby, dreumes en peuter.

Misschien is Schateiland Zeumerende grootste binnenspeeltuin van Nederland. Dit speelparadijs met een oppervlakte van ruim 5500 m2 in piratenthema ligt bij recreatiegebied Zeumeren, tussen de steden Amersfoort en Apeldoorn.HetSpeelkasteelin Hoofddorp biedt een overdekte speeltuin van 7.000 m2!

Bioscoop

Leuk uitje op een regenachtige of koude dag is naar de bioscoop gaan. In veel steden is er minimaal 1 bioscoop.

Subtropisch zwembad

Dan heb je ook de optie van het opzoeken van een subtropisch zwembad. Wil je een dagje uit, dan kan je terecht bij de Aqua Mundo van CenterParcs, op de website staat informatie over het kopen van dagkaarten. Ook staat er per vakantiepark aangegeven welke activiteiten zijn inbegrepen.

Indoor speelhal

Of ga naar een indoor speelhal of arcadehal. Afhankelijk van welke je kiest zijn er natuurlijk meer of minder activiteiten. Bij sommige kan je bijvoorbeeld ook indoor lasergamen of karten bijvoorbeeld.

Escape room voor kinderen

Ook leuk is een Escape room voor kinderen. Een van onze bloggers testte een escaperoom in Zwolle en wij ontsnapten uit escaperooms in Amsterdam en Mechelen. De escaperoom was volgens de zoon van onze blogger heel leuk. Wel een beetje spannend af en toe, omdat er onverwachte dingen gebeuren en je toch wel een beetje opgesloten zit’. Per escaperoom wordt aangegeven wat de minimale leeftijd voor kinderen is.

(Interactieve) musea

En als laatste tip voor indoor activiteiten: ga naar een interactief museum. In het hele land zijn er gave musea met activiteiten op kindermaat. Het eerste museum dat ik samen met mijn dochter bezocht was hetKinderboekenmuseuminDen Haag. Eenmaal binnen was ik verbaasd over hoe goed dit museum is opgebouwd. Door spelletjes, tunnels en themakamers ontdek je allerlei kinderboeken. Er zijn een aantal tentoonstellingen, allemaal interactief en ze zijn echt allemaal even leuk. Zowel voor peuters als voor pubers is er een tentoonstelling.

Ook leuk is het Continium Discovery Center. Dit interactieve museum staat volledig in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Je bent uren zoet in de interactieve exposities, het Theater van de Wetenschap, tijdens spectaculaire (3D-)filmvertoningen en in het Laboratorium. Het museum is leuk voor jong en oud.

Verder lezen na deze tips over indoor uitjes? Lees over de leukste dagjes weg in België en ook deelden we deze tips voor indoor uitjes in België.

Indoor uitjes met kinderen - 15 Leukste (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6394

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.